ESD védelem - elektrosztatikus kisülés

ESD védelem - elektrosztatikus kisülés

Az ESD egy angol mozaik szó, jelentése Electrostatic Discharge = Elektrosztatikus Kisülés

Az ESD, vagyis elektrosztatikus kisülés jelensége két, különböző elektromos potenciállal rendelkező tárgy között lép fel. Alap esetben is megtalálhatók ezek a töltések az anyag felületén, de, mivel lassan sülnek ki, ezért normál esetben nem tapasztalunk elektrosztatikus kisüléseket. Azonban speciális esetekben, például mikor az elektromos potenciál különbség túl naggyá válik, vagy felgyorsul az elektronok áramlása, a túlfeszültségnek köszönhetően elektrosztatikus kisülést (ESD) fogunk tapasztalani. A kisülés fontos, mert az elektrosztatikus feltöltődés önmagában nem feltétlenül okoz károsodást, a kisülés viszont okozhat!

Az elektrosztatikus kisülés (ESD) leggyakoribb fajája a surlódás következtében fellépő kisülés.

  • 3 000 Volt fölött: meghaladó elektromos kisüléseket már megérzi az ember,
  • 4 000 Volt fölötti már hallható,
  • 5 000 Voltot meghaladó kisülés látható is.


Elektrosztatikus kisülés (ESD) védelem az elektronika ipar számára elengedhetetlen feladat! Elektrosztatikus mező változása indukció révén hozhat létre károsító hatású áramot egy áramkörben. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a kész alkatrész teljesen használhatatlanná vállhat, vagy javítása többe kerülne mint egy új alkatrész.

A vilászínvonaló MEECH cég által forgalmazott elektrosztatikus kisülések ellen védő berendezések forgalmazásával foglalkozik a DUFON Antisztatikus Bt. Az elektrosztatikus kisülések (ESD) mérhető anyagi károkat okoznak a termelésben. Ezen költségek akár lenullázására kíválóan alkalmasak a MEECH cég által forgalmazott antisztatizáló berendezések.

Amennyiben nem tudja mire lenne szüksége, nem tudja melyik megoldás lenne Önnek a legmegfelelőbb. Kérem hívjon miket és segítünk. Helyzetfelméréssel és szaktanácsadással állunk az Önök rendelkezésére, hogy problémájára a leghatékonyabb megoldást tudja kiválasztani!